7 spørgsmål og svar om at være værtsfamilie

Her kan du få besvaret 7 af de spørgsmål, du måske går og grubler over, når du overvejer at blive værtsfamilie.

Untitled1

1. Hvem kan blive værtsfamilie
Alle som har lyst til at møde et barn fra det danske mindretal i Tyskland og som har tid og overskud til at have en gæst boende i 1 uge i sommerferien, kan blive værtsfamilie. Forudsætningen er, at alle i værtsfamilien over 15 år har en ren straffeattest ( = børneattest, som Rejsekontoret indhenter) og en "intet til hinder-erklæring" fra kommunen, som Rejsekontoret også indhenter. Både familier med børn og familier uden hjemmeboende børn kan tilmelde sig. De fleste af vores feriebørn ønsker dog at komme til en værtsfamilie med hjemmeboende børn, men nogen har også lyst til et ophold hos f.eks. "bedsteforældre" uden hjemmeboende børn.

2. Hvad siger jeg ja til?
I siger ja til at tale dansk med barnet og dermed styrke barnets danske sprog og viden om dansk kultur. Jeres hjem er ikke et hotel og I skal ikke stille hele hverdagen på hovedet for at tilfredsstille barnet. De vigtigste aspekter ved at være værtsfamilie er at tilbyde feriebarnet  et trygt  hjemmemiljø, så den gode  oplevelse kan blomstre for begge parters vedkommende. Mad og en seng at sove i er selvfølgelig essentielt, ligesom omsorg er det.

3. Hvem er feriebørnene?
Feriebørnene er elever fra 4.-8. klasse, som går på en af de 43 danske skoler i Sydslesvig. Børnene er almindelige, velfungerende børn fra forskellige sociale lag, dvs. både ressourcestærke og mindre ressourcestærke familier. Fælles for alle børn er, at de ønsker at styrke deres danske sprog og viden om dansk kultur. Som en del af et mindretal taler de hver dag dansk og tysk og har to sproglige og kulturelle identiteter.

4. Hvordan foregår tilmeldings- og matchprocessen?
- I tilmelder jer (her)

- Rejsekontoret indhenter børneattester og intet til hinder-erklæring. Dette kan tage 2-3 uger

- Når alle godkendelser foreligger, kigger Rejsekontoret hvilke af de tilmeldte feriebørn, der matcher jeres interesser og ønske om alder og periode

- Når begge parter har sagt "ja" til hinanden, får I et matchbrev med hinandens kontaktoplysninger. Vi forventer af feriebarnets familie, at de besøger værtsfamilien inden opholdet, for på den måde at "godkende" hjemmet.

5. Hvad koster det?
Intet. Kun tid og mad, el og vand. Ift. udflugter (entrébilletter etc.) bør man tale med feriebarnets forældre inden, hvor mange lommepenge de kan / vil give barnet med. Der er intet krav om store udflugter.

Feriebørnene rejser med fælles bus ud og hjem (med mindre der aftales privat kørsel).

6. Hvad hvis kemien ikke er der?
Vi anbefaler at man får kontakt og mødes inden selve opholdet. Selvom man måske har de samme interesser, er der ikke garanti for at man passer sammen. Det er helt legitimt at melde det ud og Rejsekontoret vil kigge, om der er et andet feriebarn.

7. Hvad får min familie ud af det?
At være værtsfamilie er ikke kun en oplevelse for feriebarnet. Jeres familie vil også komme på en oplevelsesrejse – I får besøg af tysk sprog og kultur i jeres  eget hjem. Og så alligevel ikke - I vil hurtigt mærke, at barnet ikke er en "rigtig tysker", men en "Sydslesviger". I vil  helt sikkert se jeres egen kultur med nye øjne, og jeres børn vil opleve at ting, de de kender fra tysk- og historieundervisningen står som levende, jævnaldrene eksempel lige foran dem. I kan få en livslang relation med jeres værtsbarn og dettes familie.